flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Дороге задоволення», для водіїв та осіб, які керують транспортними засобами

03 серпня 2017, 14:40

                         «Дороге задоволення», для водіїв та осіб, які керують транспортними засобами

           Ще 27 липня 2016 року набули чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими в кілька разів збільшено штрафи, в тому числі, за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

          Так, згідно ст. 130 КУПАП водія, або особу, яка керує транспортним засобом, не маючи посвідчення водія, може бути притягнуто до адміністративної відповідальності, якщо він:

– керував транспортним засобом в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції;

– передав керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;

– відмовився від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

  Тобто, за будь-яке (хоча б навіть одне) із вказаних порушень особа може бути покарана.

 За вищевказані дії особа притягається до такої відповідальності:

– якщо такі дії вчинені вперше протягом року – штраф 10200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік;

– якщо ці дії вчинені повторно (вдруге) протягом року – штраф 20400 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки;

– якщо особа вже двічі протягом року притягалася до відповідальності за подібні дії – штраф 40800 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років.

   У першому півріччі 2017 року у Кельменецькому районному суді Чернівецької області розглянуто справ щодо 33 осіб, щодо 17 осіб накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на загальну суму 183600 (сто вісімдесят три тисячі шістсот) гривень з позбавленням права керування транспортними засобами.

  Згідно Закону України «Про транспорт» поняття транспортні засоби в широкому розумінні - це будь-які засоби транспорту загального користування для перевезень вантажів будь-який автомобіль, автобуси, мотоцикли, моторолери, мотоколяски, мопеди, пристрій, призначений для перевезення людей або вантажу, а також такий, на якому встановлено спеціальне обладнання або механізм (усі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, а також мотоцикли та інші механічні транспортні засоби, наприклад «мотоблоки»).

     В зв'язку з такими вимогами законодавства водіям та особам, що керують транспортними засобами без посвідчення водія необхідно бути обачними та уважними. Необхідно утриматися від керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, незалежно чи це дороги загального користування, польові дороги, невеликі вулиці в селі. Якщо ж особа керує транспортним засобом і поліцейський вимагає пройти медичний огляд для встановлення стану сп'яніння, то відмова від проходження такого огляду прирівнюється до керування транспортом в стані сп'яніння, і, відповідно, має наслідком таке ж саме покарання.

   Отже, якщо є бажання керувати транспортом в стані сп'яніння, то, необхідно розраховувати на чималеньку суму штрафу та позбавлення права керування транспортними засобами, тобто дане задоволення коштує дорого.

Прес – cекретар Кельменецького районного суду Чернівецької області Паламарчук Г.М.