flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покарання за насильство в сім`ї.

19 січня 2022, 09:47

                      

 

13 січня 2022 року набрав законної сили вирок  Кельменецького районного суду відносно громадянина П., який обвинувачувався  в тому, що він у період з 14 липня по 16 листопада 2021 року, перебуваючи на превентивних обліках Національної поліції за категорією «сімейний кривдник» знаходячись за місцем свого проживання в с. Новоселиця Дністровського району Чернівецької області  в порушення вимог ст. 28 Конституції України, згідно якої кожен має право на повагу до його гідності та ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність поводженню, а також в порушення вимог Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», умисно, систематично вчиняв психологічне насильство щодо своєї дружини П. що призвело до психологічних страждань та погіршення якості життя.

Вказаними насильницькими діями П. у період з липня 2021 року по 16.11.2021 систематично заподіював своїй дружині П. психологічні страждання, що виражались у словесних образах, погрозах їй фізичною розправою та приниженні її честі та гідності, що неодноразово викликало у потерпілої побоювання за свою безпеку, спричинили емоційну невпевненість та нездатність захистити себе, а також завдали шкоди її психічному здоров'ю.

В результаті протиправних дій, П. протягом року був притягнутий до адміністративної відповідальності за вчинення насильства в сім'ї. 26 листопада 2021 року потерпіла та обвинувачений  уклали угоду про примирення. Згідно цієї угоди обвинувачений під час досудового розслідування повністю визнав винуватість у зазначеному діянні, зобов'язався беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.

Злочин кваліфіковано за ст.126-1 КК України, як вчинення домашнього насильства, тобто умисного систематичного вчинення психологічного насильства щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призводить до розладів здоров’я.

Громадянина П. визнано виним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст. 126-1 КК України та призначено  йому покарання у виді 150 (сто п’ятдесят) годин громадських робіт.

Загалом у 2021 році до Кельменецького районного суду Чернівецької області  надійшло 6 кримінальних проваджень про злочини пов`язаних з насильством в сім`ї (ст.126-1 КК України). З них  стосовно 2 осіб винесено вирок,  відносно 2 осіб закрито провадження із передачею їх на поруки, та щодо 2 осіб залишок на кінець звітного періоду.

                                                    

                                                     Прес-секретар Кельменецького

                                                     районного суду Паламарчук Г.М.