flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КОДЕКС СУДДІВСЬКОЇ ЕТИКИ ТА ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ ПРАЦІВНИКІВ СУДУ ОНОВЛЯТЬ

27 вересня 2018, 10:03

У Раді суддів України оновлюватимуть Кодекс суддівської етики та Правила поведінки працівників суду.  Як повідомила прес-служба РСУ, про це йшлося на засіданні відповідних робочих груп.

Керівник робочої групи з питань оновлення положень Кодексу суддівської етики, Голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що зміни та доповнення, над якими працюватимуть члени робочої групи, торкнуться, скоріш за все, не всього Кодексу, а окремих його статей.

І в першу чергу, при цьому, мають бути забезпечені гарантії суддівської незалежності. Суддя має бути убезпечений від безпідставного притягнення до відповідальності. Разом із тим, судді свідомі що їх роль, як єдиних представників судової влади в державі, відповідальність та увага суспільства до їх діяльності і поведінки вирізняються особливими критеріями - доброчесністю та бездоганністю.

За таких умов значної ваги набувають, зокрема, статті: 4 (порушення правил етичної поведінки, встановлених цим Кодексом, не можуть самі по собі застосовуватися як підстави для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та визначати ступінь їх вини), 12 (суддя не може робити публічних заяв, коментувати у засобах масової інформації справи, які перебувають у провадженні суду, та піддавати сумніву судові рішення, що набрали законної сили.

Суддя не має права розголошувати інформацію, що стала йому відома у зв'язку з розглядом справи), 18 (суддя повинен бути обізнаним про свої майнові інтереси та вживати розумних заходів для того, щоб бути обізнаним про майнові інтереси членів своєї сім'ї), 20 (участь судді у соціальних мережах, Інтернет-форумах та застосування ним інших форм спілкування у мережі Інтернет є допустимим, проте суддя може розміщувати, коментувати лише ту інформацію, використання якої не завдає шкоди авторитету судді та судової влади).

Він також звернув увагу членів робочої групи нате, що Кодекс має відповідати реальному стану речей, а зміни і доповнення, які будуть пропонуватися до зазначених статей, мають бути сприйняті кожним суддею і схвалені з’їздом суддів. У той же час, потрібно винайти відповідні підходи до формулювань коментаря до Кодексу з тим, щоб вони чітко і просто пояснювали дух і зміст етичних правил для суддів, та не давали можливості безпідставного звинувачення чи спроб впливу на суд. 

Відтак, члени робочої групи визначилися з відповідальними за опрацювання статей, що потребують перегляду. Пропозиції по статті 4 узагальнюватимуть судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду, а саме: заступник голови суду Володимир Горбалінський та суддя Віталій Кальник; по 12 – голова Комітету з питань забезпечення незалежності суддів РСУ, суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Андрій Жук та член РСУ, суддя Житомирського апеляційного адміністративного суду Богдан Моніч; по 18 – суддя Володимир Горбалінський, суддя Черкаського окружного адміністративного суду Лариса Трофімова та заступник начальника юридичного управління ДСА України Тетяна Опанасюк; по 20 – голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів РСУ Єгор Краснов, заступник Голови РСУ Вадим Бутенко, член РСУ Богдан Моніч та суддя Апеляційного суду міста Києва Олена Лапчевська.

Слід зазначити, що відповідно до рішення Ради суддів України, до роботи над Кодексом з суддівської етики запрошено представників Вищої ради правосуддя, ДСА України та Національної школи суддів України.

Аналогічні завдання стоять і перед робочою групою, яка працюватиме над оновленням Правил поведінки працівника суду. Зараз діють правила, затверджені рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року. Відповідно, зі змінами, які відбулися у законодавстві, цілий ряд завдань, функцій і навіть статус працівників апарату суду зазнали змін, що позначилося загалом на організації роботи у судах. Тому, як зазначив керівник робочої групи, голова Комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів РСУ Єгор Краснов, вкрай необхідно встановити нові стандарти поведінки працівників суду задля того ж підтримання авторитету та підвищення довіри суспільства до суду.

У підсумку засідань члени робочих груп зійшлися на тому, що перші напрацювання щодо змін і доповнень у Кодекс суддівської етики та Правила поведінки працівників суду, вони обговорюватимуть вже за місяць. Допоки ж у Раді суддів України чекають на пропозиції від суддів та працівників апаратів судів.

 

                                            Інтернет-газета «Українське право»