flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація для громадян щодо звернення до суду

18 лютого 2014, 10:08

               Інформація для громадян  щодо звернення до  суду

Статтею 55 Конституції України гарантовано права і свободи людини і громадянина, які  захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Іноземці, особи без громадянства та іноземні юридичні особи користуються в Україні таким самим правом на судовий захист, що і громадяни та юридичні особи України. 

Суд розглядає тільки письмові звернення, які відповідають установленій законом формі. Заявник готує звернення (позовну заяву, заяву або скаргу) до суду самостійно або з допомогою адвокатів чи інших фахівців у галузі права, які надають юридичні консультації з цього приводу. Прийом позовних заяв, заяв, скарг, судових справ та інших документів, які безпосередньо стосуються розгляду судових справ, здійснюється працівниками загальної канцелярії. Зазначені документи можуть також надсилатися поштою. Письмові звернення реєструються, належно оформлюються і передаються судді.

Документи, які стосуються розгляду судової справи, можна  подати до суду безпосередньо під час попереднього судового засідання.

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ВІЗИТУ В СУД?

Необхідно взяти з собою: документ, що посвідчує особу (паспорт, чи інший документ); кілька аркушів паперу чи блокнот та ручку або олівець;  нотатки, які Ви робили під час підготовки до судового процесу; документи, які стосуються справи, інші докази; законодавство; можна взяти диктофон, щоб потім відтворити і прослухати запис;  можна взяти фотоапарат, щоб зробити фотокопії з документів у справі чи дошки оголошень суду (можна використовувати лише з дозволу суду). Бажано одягнути костюм чи інше ділове вбрання. Уникайте відвідування суду у футболці, шортах, іншому неділовому одязі. Приходити до суду  необхідно вчасно і бажано заздалегідь,  якщо хто-небудь з учасників  не може прибути до суду – необхідно повідомити  про це завчасно у письмовій формі. Необхідно пам`ятати, що знаходячись в приміщенні  суду необхідно перевести мобільний телефон у режим безшумного дзвінка. Під час судового засідання краще телефон вимкнути повністю, оскільки ним користуватися не можна. Поводити себе  спокійно і стримано.  Ввічливо ставитись до суддів, працівників апарату суду, інших відвідувачів суду, а також Ваших опонентів. Уникати надмірних емоційних проявів (гніву, голосного сміху, плачу, крику тощо).

         Судовий розгляд справ здійснюється державною мовою. Особи, які беруть участь у справі і не володіють або недостатньо володіють українською мовою, у порядку, встановленому Законом, мають право робити заяви, давати пояснення, виступати в суді і заявляти клопотання рідною мовою або мовою, якою вони володіють, користуючись при цьому послугами перекладача.

Судові справи розглядаються в залах судових засідань. Під час судового розгляду справи здійснюється повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. Фіксування судового засідання технічними засобами здійснює секретар судового засідання або за розпорядженням головуючого інший працівник апарату суду.

Перед початком слухання секретар судового засідання  з’ясовує явку учасників судового процесу і запрошує їх до зали судового засідання.

            Присутні в залі судового засідання повинні дотримуватися порядку судового розгляду, який забезпечується головуючим суддею та судовим розпорядником.

            Учасники судового процесу, а також інші особи, які перебувають у залі судового засідання, зобов’язані звертатися до суду (судді) словами «Ваша честь», «Високий суд» і підкорятися розпорядженням головуючого. Звернення одного учасника судового процесу до іншого починається словом «шановний (шановна)». Не перебивати суд та учасників процесу, якщо Ви хочете, щоб Вам надали слово – підніміть руку. Коли Вам вкрай потрібно вийти із зали судового за сідання, Ви можете заявити клопотання про призначення перерви у судовому засіданні. Не сперечатися із судом. Передавати судді документи та інші матеріали, що стосуються справи через судового розпорядника чи секретаря судового засідання; відповідати на питання правдиво, лаконічно, зрозуміло та голосно, щоб могли почути усі присутні у залі судового  засідання.

        ЯКІ НЕГАТИВНІ НАСЛІДКИ ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ПОВЕДІНКИ В СУДІ?

- Попередження: за порушення правил поведінки у судовому засіданні.

- Видалення порушника із зали: за порушення порядку після того, як суд виніс попередження.

- Штраф або адміністративний арешт: за прояв неповаги до суду.

         За неповагу до суду, яка полягає в тому, що особа в усному чи письмовому зверненні до нього, до учасників процесу або до присутніх у залі суду осіб вживає образливі, непристойні вирази чи порівняння або вчиняє поза судовим засіданням подібні дії, які свідчать про явну неповагу до суду чи судді у зв’язку з їх службовою діяльністю, суд вправі притягнути таку особу до встановленої законом відповідальності (штраф або адміністративний арешт до 15 діб), причому в разі вчинення нею зазначених дій під час судового засідання – негайно.

                 ЯК ОЗНАЙОМИТИСЯ З МАТЕРІАЛАМИ ЧИ ЗВУКОЗАПИСОМ ПРОЦЕСУ?

Необхідно звернутися  до працівника апарату суду з відповідним запитом. Ознайомлення з матеріалами справи чи прослуховування фонограм судових засідань може відбуватися лише у приміщенні суду та в присутності працівника апарату суду. З матеріалів справи можна робити витяги та знімати копії (наприклад, за допомогою фотоапарата). на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі. Забороняється робити написи, видаляти окремі аркуші чи іншим чином їх пошкоджувати.

Учасники  мають право безкоштовно отримати електронну копію запису судового засідання, надавши для запису відповідний носій інформації (CD-R, CD-Rw). Секретар суду, відповідальний за забезпечення ознайомлення з матеріалами судових справ, виконує замовлення не пізніше наступного робочого дня після його надходження. Як правило, можливість ознайомитися з матеріалами справи надається в день звернення із заявою. У день судового розгляду справи з її матеріалами можна ознайомитися у секретаря судового засідання. В інших випадках ознайомлення відбувається у спеціально відведеному для цього приміщенні.  

Особи, які беруть участь у справі, мають право одержати копію судового рішення у справі в порядку, встановленому процесуальним законом.

Цивільне судочинство. Копія судового рішення безкоштовно видається особам, які брали участь у цивільній справі негайно після проголошення такого рішення. У разі проголошення тільки вступної та резолютивної частин судового рішення особам, які брали участь у справі і були присутні у судовому засіданні, негайно після його проголошення видаються копії судового рішення із викладом вступної та резолютивної частин. Особам, які брали участь у справі, але з якихось причин не були присутні у судовому засіданні, копія повного рішення безоплатно надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення протягом двох днів з дня його складання або за їх зверненням вручається їм під розписку безпосередньо в суді.

Адміністративне судочинство. Копія судового рішення (постанови чи ухвали) в адміністративній справі видається на вимогу особи, яка бере участь у справі, а так само особи, яка не брала участі у справі, але щодо якої суд вирішив питання про її права, свободи, інтереси чи обов’язки, у день проголошення рішення. У разі проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частин постанови суд повідомляє час, коли особи, які беруть участь у справі, можуть одержати копію постанови в повному обсязі. Особам, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні, копія судового рішення надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення протягом трьох днів з дня його ухвалення чи складення у повному обсязі або у разі їх звернення вручається під розписку безпосередньо в суді.

Кримінальне судочинство. Копія вироку у кримінальній справі негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору. Копія судового рішення  не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

Справи про адміністративне правопорушення. Копія постанови протягом трьох днів вручається або надсилається особі, стосовно якої її винесено. Копія постанови в той же строк вручається або надсилається потерпілому на його прохання. Копія постанови вручається під розписку. У разі, якщо копія постанови надсилається, про це робиться відповідна відмітка у справі. .За повторне надання копії судового рішення у цивільній, адміністративній чи кримінальній справі сплачується судовий збір.

                  ЯК ЗНАЙТИ СУДОВЕ РІШЕННЯ В ІНТЕРНЕТІ?

Інтернет-сторінки судів стали ефективним засобом для забезпечення прозорості судової влади, зокрема, й завдяки можливості знайти будь-яке судове рішення.

В Україні практикується загальний доступ до окремих текстів рішень Конституційного Суду, Верховного Суду та вищих спеціалізованих судів через офіційні веб-портали цих судів. А з 2006 р. для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація на виконання Закону України «Про доступ до судових рішень» відкрила Єдиний державний реєстр судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень є автоматизованою системою збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

До Реєстру мають вноситись усі письмові рішення судів загальної юрисдикції – у цивільних, адміністративних, господарських, кримінальних справах, а також у справах про адміністративні правопорушення. Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безкоштовного цілодобового доступу; користувачам надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин.

Для того, щоб ознайомитися з потрібним Вам рішенням, необхідно зайти на офіційний веб-портал судової влади за адресою в Інтернеті www.court.gov.ua і натиснути зліва зверху кнопку.