flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На пам`ятi незалежної України було затверджено чимало законів...

07 листопада 2013, 10:02

 

 

На пам`ятi незалежної України було затверджено чимало законів .Одні  із них втрачали чинність інші зазнавали змін та все ж таки чимало їх після цього затверджувалось. Одним з таких, який пройшов цей тривалий шлях удосконалення, є Указ Президента України №33/2012 від  25 січня 2012р. про порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування. Указ  підписано відповідно до статті 11 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» .

Тепер, щоб зайняти  таку бажану посаду державного службовця, потрібно не лише перемогти на конкурсному відборі, зарекомендувати себе з позитивної сторони, виявити всебічні знання чинного законодавства а й пройти спеціальну перевірку.

Спеціальній перевірці підлягають відомості щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зазначених у пункті 1 частини першої статті 4 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (крім кандидатів на пост Президента України, кандидатів у народні депутати України, кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та на посади сільських, селищних, міських голів) (далі - кандидати), у тому числі відомості, подані особисто.

         Дана перевірка  проводитиметься за письмовою згодою кандидата на зайняття посади, яка має подаватися разом із заявою про призначення, а в разі конкурсного добору, така згода подається протягом трьох днів із дати одержання кандидатом повідомлення про результати конкурсу.

У разі ненадання кандидатом згоди спеціальна перевірка стосовно нього не проводиться і питання щодо його призначення або підготовки подання для призначення на відповідну посаду не розглядається.

          Якщо ж  кандидат все таки вирішить дійти до своєї кінцевої мети і подасть письмову згоду про спеціальну перевірку,  тоді керівником органу державної влади, органу місцевого самоврядування, який організовує проведення перевірки, не пізніше наступного робочого дня після одержання згоди кандидата надсилаються запити про проведення спеціальної перевірки до:

1) Міністерства внутрішніх справ України - щодо відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності, наявність судимості, її зняття, погашення, про застосування до кандидата адміністративних стягнень за корупційні правопорушення;

2) Міністерства юстиції України - щодо наявності у Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні правопорушення, відомостей про кандидата;

3) Державної податкової служби України - щодо достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік;

4) Міністерства охорони здоров'я України - щодо відомостей про стан здоров'я кандидата;

5) Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України - щодо освіти, наявності у кандидата наукового ступеня, вченого звання;

6) Державної міграційної служби України - щодо відомостей про громадянство;

або до їх територіальних органів чи підрозділів( за наявності).

До проведення спеціальної перевірки інших відомостей, вимога щодо подання яких установлена законом, можуть залучатися спеціально уповноважені суб'єкти у сфері протидії корупції, а в разі потреби - інші центральні органи виконавчої влади. 

До запиту додаються копії:

1) письмової згоди кандидата на проведення спеціальної перевірки;

2) автобіографії;

3) паспорта;

4) документів про освіту, вчені звання, наукові ступені;

5) декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік;

6) медичної довідки про стан здоров'я;

7) військового квитка (для військовослужбовців або військовозобов'язаних);

8) довідки про допуск до державної таємниці (у разі наявності);

9) інших документів, у яких містяться відомості, вимога щодо подання яких установлена законом.

Копії документів, зазначених у підпунктах 1-3 цього пункту, надсилаються всім органам, які проводитимуть спеціальну перевірку. Копії документів, зазначених у підпунктах 4-9, надсилаються органам, які проводитимуть перевірку відповідних відомостей.

Обмін під час проведення спеціальної перевірки відомостями між органами, які проводять спеціальну перевірку, здійснюється у порядку, встановленому законодавством.

Інформація про результати спеціальної перевірки та наявність даних, які перешкоджають зайняттю кандидатом посади, підписана керівником державного органу, що проводив спеціальну перевірку, а в разі його відсутності - особою, яка виконує його обов'язки, або заступником керівника цього органу відповідно до розподілу функціональних обов'язків, подається відповідному органу, який надіслав запит , не пізніше семи днів із дати надходження запиту.

Кадрова служба (інший підрозділ) органу, який надіслав запит, на підставі інформації, готує довідку про результати спеціальної перевірки, яка підписується її керівником.

Довідка про результати спеціальної перевірки додається до документів, поданих кандидатом, або до особової справи, якщо прийнято рішення про його призначення на посаду.

У разі встановлення за результатами спеціальної перевірки факту подання кандидатом неправдивих відомостей посадова особа (орган), яка (який) здійснює призначення (обрання) на посаду, відмовляє такому кандидату у призначенні (обранні) на посаду та протягом трьох робочих днів з дня надходження відповідної інформації повідомляє про виявлений факт правоохоронним органам для реагування в установленому законом порядку.

Кандидат, щодо якого проведена спеціальна перевірка, має право на ознайомлення з довідкою про результати спеціальної перевірки. У разі незгоди кандидата з результатами перевірки він може подати свої зауваження у письмовій формі стосовно її результатів до відповідного органу.

Рішення про відмову кандидату у призначенні (обранні) на посаду з підстави, може бути оскаржено до суду.

Органи, які проводили спеціальну перевірку, у разі надходження від кандидата зауважень стосовно результатів спеціальної перевірки надають йому письмову відповідь протягом десяти днів з дати надходження зауважень.

            В свою чергу хочу побажати всім хто для себе вирішив зайняти  посаду державного службовця терпіння та успіху.

 

Виконавець

Консультант з кадрової роботи Кельменецького районного суду

Олійник Ірина Геннадіївна

2-21-01